Vreme Planica

Vreme Planica so vremenski podatki oz. vremenske napovedi za Planico. Planica je ledeniška dolina, ki se razteza do Rateč vse do Tamarja. Planica leži na območju Triglavskega narodnega parka. Obdajajo jo visoke planine, med njimi najvišji Jalovec s 2645 metri. Tako visoke ovire »kuhajo« prav posebno vreme Planica, ki ga bomo spremljali tudi mi. Vsem pohodnikom je Planica znana, kot dobro izhodišče za pohodne ture, a zato mora biti vreme 15 dni lepo, ker so gore v slabem vremenu zelo nevarne.

Ko smo že pri nevihtah in grmenju, jih je največ ravno v počitniških mesecih – junij, julij in avgust. Takrat vreme Planica napove povprečne temperature do 13.8 do 15.7°C.  Najlepši in najbolj primeren čas za obisk Planice in bližnjih vrhov sta meseca september in oktober. Vreme Planica za ta dva meseca napove povprečen temperature od 11.4°do 6.6°C. Septembra nas bo sonce božalo 196 ur, oktobra pa 142 ur. Planica ima tudi oblačno vreme, 7 dni v septembru in 9 dni v oktobru ter dokaj malo padavin – 156 oz. 136 mm (deževno vreme 15 dni ne zdrži). Megle je v Planici ta čas komaj za vzorec – samo 3 dnevi.

V zimskem času, to je od novembra do marca, se temperature gibljejo od -19.4 do -26.4°C. Snežna odeja se drži od 12 dni novembra do 26 dni marca. Od novembra do marca je vreme Planica primerno za ljubitelje smučarskih aktivnosti. Za turno smuko pa mora biti vreme 15 dni nepopisno lepo, da preprečimo nesreče.