Vreme Cerkno

Za vas smo pripravili kratko predstavitev lepega mesteca na Cerkljanskem. Spoznali boste Cerkno, ki s svojo okolico pripada Cerkljanskemu hribovju. To je sredogorje, ki je zelo razčlenjeno z visokimi hribi. Povprečna višina je 1000 m, smučišče Cerkno pa leži tudi do 1300 m visoko. Že sama lega nam pove, da je tu vreme 14 dni zelo spremenljivo in nič kaj podobno vremenu, ki ga imamo nekaj sto mertrov nižje. Vreme Cerkno je zelo posebno, ker se v njem prepletajo ekstremi, in sicer poletne zavidljivo visoke temperature in zimske nizke temperature, ki pripomorejo, da mraz seže globoko do kosti.

Verjetno si lahko predstavljate, kako je videti, ko imate najbližjega soseda na sosednjem hribu. Cerkno z okolico je takšen primer. Okoliški hribi so poseljeni, vendar je boj cerkljanskega človeka za preživetje zelo hud. Hribovito okolje, velike gozdne površine in na konuc še vreme, Cerkno uvršča na področja, kjer je življenje težko.  Tu je potrebno spremljati vreme 14 dni, da se lahko kmetje odpravijo po opravilih. Vreme Cerkno napoveduje vroča poletja, ki pa ne trajajo dolgo. Jesen prinese megleno vreme 14 dni, ki tamkajšne gozdove ovije v strašljiv pogled. Zima je za Cerkno najbolj pomembna, ker zapade veliko snega, ki omogoča smučarsko dejavnost.

Spomladi spremljajte vreme Cerkno, da boste lahko uživali v nabiranju zelišč in občudovanju prebujajoče narave. To je možno, če temperature ne bodo prenizke.